Haagenaars in tranen op de Toubkal

Argantravel/ Blog/ Haagenaars in tranen op de Toubkal

De Toubkal is geen berg die je alleen op conditie kunt beklimmen, legt Bachir het verschil met die andere populaire Afrikaanse berg uit. “De Kilimanjaro loop je gewoon naar boven. De Toubkal is lastig. Je hebt stijgijzers nodig op de gletsjers. Hoogtevrees? Je moet niet bang zijn voor de bergen. Je kunt hem het hele jaar door beklimmen, maar in de winter is het meer uitdaging omdat er meer ijs ligt.”

Het gezelschap van 21 zakenmannen, afkomstig uit Den Haag en andere steden, was fit – stelt Bachir. “Sommigen waren goed getraind. Ze doen aan hardlopen, zeilen en fietsen.” Hun avontuur begint op 70 kilometer onder Marrakesh. “zo ’n rein begint in Imlil (1700 meter). Daar houdt het asfalt op, alle tochten in de Atlas starten hier. Prachtige plek. In de vallei groeien walnoten, kersen en peren, boven is het kaal en ligt er sneeuw. Dat maakt het Atlas gebergte bijzonder. Het is vulkanisch, boven heb je geen begroeiing. We gaan te voet. Deelnemers dragen een klein rugzakje met dagelijkse benodigdheden. Water, medicijnen en snickers. De rest op muilezels, ik heb er 11 gehuurd. Een ezel kan tot 100 kilo dragen, maar wij proberen hem veel minder te belasten. Het echte avontuur begint altijd bij de wandeltocht naar het basiskamp op 3200 meter. Daarna wacht een uitdagende beklimming met stijgijzers en Pickels. Iedereen kan het, onverantwoordelijk, er zijn ook gletsjers. Hard ijs. Als je glijdt , ga je dood. Vooral als je een koude nacht hebt gehad. Is het niet koud, dan is het de gletsjer meer sneeuw en minder gevaarlijk.

Mijn team heeft goede uitrusting, echt professioneel. Met een goede voorbereiding loop je minder risico. Ik heb vier goede gidsen mee. ’s Nachts is er heel veel wind en ik denk in mijn tent na: wat ga ik doen? Beklimmen of niet? Veel wind is gevaarlijk, ’s ochtends ga ik overleggen met mijn gidsen: altijd dilemma. In het gezelschap is een 75-jarige man. Een echte bergbeklimmer en hij zegt me: ‘Ik haal het, maar de wind is te sterk. Ik stop. Ik blijf hier’. Ik vind dat een hele moedige beslissing van hem. Als ervaren bergbeklimmer zie je het gevaar dat andere mensen niet zien. Ik heb iedereen wakker gemaakt om 5 uur met de mededeling: “er is veel wind en ik kan niet garanderen dat wij de tocht kunnen halen. Op 3900 meter is een pas met veel wind. Wat wij kunnen doen is lopen of klimmen tot de pas, en dan beoordeel ik de situatie. Als het meevalt gaan we door’. Ik ben begonnen met 20 mannen, een is onderweg gestopt. Terug. Na twee uur nog drie man gestopt, terug met gids. Met de rest en een gids door naar de top. Het kan net. Omdat de beklimmers een heel goede uitrusting hebben. Dan ga je tot de top. De laatste 100 meter is een beetje vlakkig, op de top staat er een piramide van ijzer. Vanaf de top heb je een heel mooi uitzicht over de Atlas, de valleien en als het helder is, de woestijn.” Ondanks de tranen. Wie is van steen?

Bergbeklimmen staat op de bucketlijst van miljonairs? De gespecialiseerde Haagse reisorganisatie ‘Argantravel biedt groepsreizen naar de Toubkal aan vanaf 550,-. Met garantiefonds. Marokko specialist Argantravel is tien jaar in Den Haag gevestigd, Stevinstraat 242 Den Haag.