Hagenaars wandelen in de woestijn

Argantravel/ Blog/ Hagenaars wandelen in de woestijn

Van alle Haagse professionele is Bachir Filali beslist een van de meest uitzonderlijk. De vroeger sportleider in Den Haag heeft als gediplomeerd berggids vanuit het statige Belgisch Park zijn bedrijf ‘Argantravel’ opgebouwd met het aanbieden van reizen naar de zowel meeste als moeilijkste plekken op aarde: de Sahara en het Atlas hooggebergte in Zuid-Marokko. Adembenemende plekken waar hij als expert in plaatselijke Berbese dialecten onnavolgbaar de weg weet, inmiddels heeft hij klanten uit heel Nederland en België ‘Wandelen in de woestijn’ wijst op Google rechtsreeks naar Bachir, Avontuurlijker dan nodig maakt hij zijn reizen niet. Zijn groeiende bedrijf aan de Stevinstraat 242 is als sinds 2007 aangesloten bij garantiefonds GGTO.

Bachir “Ik heb 9.5 jaar als sportleider in Transvaal en Schilderswijk gewerkt tot ik besloot om te gaan ondernemen. Ik heb me gericht op Marokko omdat ik het land goed ken. Pas als je hun soort Berbers spreekt kom je echt bij de mensen binnen. Let wel: die mensen spreken geen woord Arabisch.” Hij is juist terug als begeleider van een yoga-groepsreis door de woestijnstad Zagora voor het 13-koppigegezelschap zeven kamelen, vier kamelendrijvers en een kok om met vers eten en water totaal afvalvrij dagenlang rondom de wereldberoemde Wadi Draa te trekken. “Je kunt toch geen eten uit blik serveren in de woestijn. Alles is vers. Ik stuur mijn kameeldrijver naar een dorp om goed water te halen voor de thee.” Zo tovert Bachir een ongelooflijk sprookje tevoorschijn: ’s Nachts boven tentjes de sterrenhemel uit 1001 nacht.

Overdag caramelkleurige zandduinen, steenvlaktes en tintelfrisse oases met dadelpalmen. Geen mensen, alleen het twaalftal medereizigers. Arien Maas was erbij. “Ik zal deze prachtige reis nooit vergeten.” De wandeltocht ging ook langs onder het zand verdwenen nederzettingen uit het begin van de jaartelling, overal potscherven. Historische grond. ‘Wasi Draa’ wordt dan ook genoemd in elk boek over de Sahara, in Zagora staat niet alleen het beroemde bord. Timbouctou 52 dagen. Hier begint of eindigt bijna elk verhaal over de Sahara ook omdat sinds de 13de eeuw vooral Marokkanen tekenden voor ontdekkingsreizen in de eindeloze de eerste Hagenaar die de Sahara in trekt. In Alexandrine Tinne heeft hij een beroemde voorganger, helaas werd de Haagse ontdekkingsreiziger door haar eigen Toureg-es-corte de armen afgeslagen en bloedend in de Libische woestijn achtergelaten. Ër zijn geen Touaregs in Marokko”, zegt Bachir voor de zekerheid. “Typisch voor Marokko is de cultuur die je bij de woestijn krijgt. De oude kastelen en kashba’s”.